5 sigurnih znakova da morate posjetiti stomatologa

Možda ste već bili u ovoj situaciji:  boli vas zub, bolovi su nepodnošljivi i zabrinjavajući, ali se jednostavno plašite posjete stomatologu.  Uvjereni ste da je bol kratkog vijeka i da će proći tj. da ne ukazuje na nešto strašno.  Ostajete kući, liječite se oblogama, slanom otopinom, uzimanjem tableta protiv bolova. Ipak ukoliko primjetite ovih 5 znakova trebate hitno posjetiti stomatologa:

Krvarenje desni
Ako vam desni krvare dok četkate zube, to je siguran znak upale desni (gingive) koja može voditi ka paradontozi (bolesti zubnog mesa).
Suha usta
Ako neprestano imate suha usta čiji uzrok ne možete objasniti, trebali biste posjetiti svog stomatologa, odnosno specijalistu oralnih bolesti.
Loš zadah
Loš zadah nije samo pitanje društvenih i kulturalnih normi. Ako ga ne shvatite ozbiljno, on bi mogao uzrokovati teške oralne bolesti kao što su bolesti desni ili propadanje zuba..
Osjetljivost zubi
Ako su vaši zubi osjetljivi na vruće ili hladno, to bi mogao biti znak oštećenja cakline. Jedini način kako ćete otkriti što se događa u vašim zubima jeste posjeta stomatologu.
Karijes
Redovnim i ispravnim četkanjem oba zubna niza, smanjujete rizik od pojave karijesa. Ako imate karijes, morate otići stomatologu prije nego što se stanje pogorša.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.