Kada je vrijeme za prvu posjetu stomatologu

Važan dio brige o djetetu jeste i briga o djetetovu zdravlju, fizičkom i psihičkom. Mi kao stomatološka ordinacija dati ćemo osvrt na zdravlje dječijih zubića.

Djeca su jako  važan dio naših pacijenata. Uvijek ih dočekujemo sa veseljem i radošću, jer kod djece želimo razviti naviku posjete stomatologu i savladati strah još od najmlađih dana. Učimo ih da je oralna higijena važan čimbenik zdravlja i dugovječnosti. Samim tim smo i uveli praksu “Dan preventivne dječije stomatologije” koji održavamo svakog prvog dana u mjesecu.

Kada je vrijeme za prvu posjetu stomatologu?

Praksa kaže da je najbolje vrijeme za posjetu stomatologu prije druge godine, dok su mliječni zubići još zdravi, i dok nema potrebe za bilo kakvim popravkama. Prije posjete stomatologu, pripremite vaše dijete, objasnite da je dovoljno veliko i sada može pregledati svoje zubiće. Trudimo se stvoriti mladim roditeljima naviku da djecu dovode ranije, kada nemaju neki problem, jednostavno da im prva posjeta stomatologu ne bude traumatično iskustvo. Ako već postoji problem, molimo vas da ih ne lažete da će ih malo peckati ili boljeti, jer imamo najkvalitetnije anestezije i iskustvo kako bi zahvati bili bezbolni.

Nakon posjete, nagradite vaše dijete omiljenim slatkišima ili ih izvedite na igralište. Zapamtite da nemar kvari dječije zubiće, a ne omiljeni slatkiši.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.