Oralno zdravlje ili bolest može biti uzrok ili posljedica drugih bolesti

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti poseban naglasak je stavljen na oralnu higijenu i reproduktivno zdravlje. To je ujedno i dokaz važnosti zaštite reproduktivnog kao i oralnog zdravlja za cijelu zajednicu.

Oralne bolesti mogu biti uzrok ili posljedica drugih bolesti. Mnogi olako shvataju probleme zagriza ili nesimetričnog opterećenja temporomandibularnih zglobova. Psihički problemi i bolesti mogu stvoriti probleme žvaćnog aparata.

Međutim lijekovi mogu pomoći u rješavanju caklinske erozije na način da liječimo želučani refluks, s druge strane pojedini lijekovi djeluju i na usnu šupljinu pa dolazi do problema sa sluznicom, do klimanja ali i ispadanja zubi. Mnoge bolesi mogu prouzrokovati poremežaje u ustima, mnogi ljudi su i samo svjesni mnoštvo bolesti koji nastaju prilikom problema ili bolesti u usnoj šubljini. Manjak zubi može biti uzrok lošeg žvakanja koji dovodi do loše probave, pa i oslabljenog zdravlja. Vrlo su česte upale u ovom području koje mogu postati i potencijalna žarišta.

Navika žvakanja hrane je sve veći problem, ako preferiramo hranu koja se ne mora žvakati, znači obilno unošenje rafiniranih ugljikohidrata i masnoća.

Oralno zdravlje važno je za dijabetičare.

Pitanje oralnog zdravlja je od velikog značaja za dijabetičare. Bez kvalitetne prehrane ne može se liječiti dijabetes, a s druge strane dijabetes može stvoriti probleme u usnoj šupljini. Postavite se u situaciju dijabetičara kojem se savjetuje da unosi integralne žitarice, povrće koje je termički minimalno obrađeno ili voće sa znatno manje šećera. Kako ćete uopšte to jesti ako nemate dobar zagriz?

Zbog toga je važno održavanje zdravlja zubi, posjete stomatologu u minimalnom razdoblju od 6 mjeseci, kako biste sačuvali zube i imali mogućnost da se zdravo hranite.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.