Pušenje i uticaj pušenja na zdravlje zubi

Kako  pušenje utiče na zdravlje zubi ?

Ne trebamo posebno naglašavati koliko je pušenje nezdravo. Međutim, nedovoljno se priča o uticaju cigareta na zube i desni.

Pušenje uzrokuje nekolicinu negativnih posljedica za vaše zube, no počnimo od najuočljivije – gubitak zuba. Zapravo je dosta jednostavno kako možete izgubiti zub od pušenja.

Pušenjem se povećava nakupljanje zubnog kamenca.

Zubni kamenac može uzrokovati upalu desni, odnosno gingivitis.

Gingivitis vodi do parodontitisa, a parodontitis je jedan od najvećih uzročnika gubitka zuba

Ukoliko i srećom ne izgubite zube od pušenja, u svakom slučaju će vam požutjeti. Boja zubi neće direktno uticati na vaše zdravlje, žuti zubi nisu baš estetski ugodni.

Pušenje i desni

Ukoliko pušite to znatno više pogađa vaše desni nego zube. Zubi će požutjeti, dok su desni izloženi upalama i raznim bolestima.

Šanse za razvoj parodontitisa su veće ako ste pušač jer vam se zubni kamnac brže nakuplja nego osobama koje ne puše. Dobra vijest je u tome ukoliko prestanete pušiti vaše se desni mogu obnoviti i tako ćete smanjiti rizik za parodontitis.

 Pušenje nakon dentalnog zahvata

Pušenje nakon dentalnog zahvata može povećati bol, dopvesti do upale kosti oko zuba ili će zahvat imati manju uspješnost ukoliko imate plombu.

Pušenje osim što povećava rizik za rak pluća, također može uzrokovati rak usne šupljine, a šansa da oboljeli prežive od ovoga je na 60%, odnosno zavisno od toga kada je tumor dijagnosticiran

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.