Zašto je važno da vaše dijete nauči do škole o higijeni zuba

Djeca počnu gubiti mliječne zube prije samog polaska u školu. Mliječni zubi se najčešće zamijene trajnim do 12. godine života djeteta. Obzirom da će prije ili kasnije ispasti krvarenje mliečnog zuba je manje zabrinjavajuće. Trajni zubi se počinju razvijati nakon rođenja djeteta.

Kada mliječni zubići počnu ispadati djetetovo žvakanje je bitno otežano, što zbog klimanja mliječnog ili rasta trajnog zuba. Veoma je bitno da dijete podsjećate na pranje zuba. U djetinstvu djeca često zaborave oprati zube više zbog razigranosti, nego zbog nemara. Veoma je bitno da dijete na vrijeme stvori naviku pranja i njegovanja zubi.

Pranje zubi

Važno je da dijete koristi kvalitetnu četkicu sa mekanim vlaknima različite dužine kako bi detaljno čistilo zube i desni. Dobro je da budete prisutni prilikom pranja zubi kako biste provjerili pere li dijete zube na ispravan način. Zube je potrebno prati kružnim pokretima sa svih strana dva do tri minuta. Kod djece nije često potrebno korištenje konca jer su zubi dovoljno razmaknuti da se ostatci hrane mogu očistiti i kvalitetnom četkicom.

Posjeta stomatologu

Djete već u prvoj godini života treba posjetiti stomatologa. Ne dozvolite da se taj susret dogodi tek kada dijete treba popravku zuba. Na ovaj način djetetu ćete stvoriti naviku posjete stomatologu. Dijete koje ima sve zdrave zube trebalo bi barem jednom godišnje da posjećuje stomatologa. Trudimo se stvoriti mladim roditeljima naviku da djecu dovode ranije, kada nemaju problem, jednostavno da im prva posjeta stomatologu ne bude traumatično iskustvo. Ako već postoji problem, molimo vas da ih ne lažete da će ih malo peckati ili boljeti, jer imamo najkvalitetnije anestezije i iskustvo kako bi zahvati bili bezbolni.

Njega zuba počinje sa hranom koju dijete jede

Njega zuba ne sastoji se samo od pravilnog pranja, zdrava ishrana vrlo je važna, posebno ako govorimo o mliječim proizvodima koji podstiču na jačanje zubi. Djeca trebaju izbjegavati gazirana pića i grickalice. Ako djeca ipak konzumiraju nezdravu hranu, trebala bi odmah nakon jela detaljno isprati usnu duplju toplom vodom.

Izbor pravog stomatologa za vaše dijete

Važno je izabrati pravog stomatologa sa kojim će vaše dijete sarađivati. Uz stručno znanje, stomatolog mora poznavati psihofizičke karakteristike djeteta svake životne dobi. Rad sa djecom zahtijeva potpunu posvećenost stomatološkog tima, ali i roditelja. Bitno je ostvariti povjerenje kod djeteta. Ako se redovnim pregledima dijete navikne na stomatologa i ordinaciju, saradnja će biti znatno bolja. Upoznavanje djeteta sa svime obično traje do nekoliko tretmana, ali daje dobre rezultate jer dijete dolazi opušteno i sretno u ordinaciju.

 

 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.