10 Uobičajenih stomatoloških problema i kako ih liječiti

Svi želimo zdrave zube i desni za pobjednički osmijeh, svjež dah i povećanje nivoa samopouzdanja. Ali, jeste li znali da otprilike polovina odraslih ima ili je imala halitozu (tzv. loš zadah)? To je jedan od najčešćih stomatoloških problema, a ujedno i jedan od najizlječivih.

Evo pogleda na halitozu, devet drugih uobičajenih problema sa zubima i mogućnosti liječenja za svaki od njih.

1. Karijes

Karijes je najčešći stomatološki problem koji stomatolozi vide kod pacijenata. Praktično svako je u nekom trenutku svog života iskusio karijes.

Karijes nastaje kada bakterije formiraju film, nazvan plak, na površini zuba. Bakterije proizvode kiseline iz šećera u hrani. Kiseline izjedaju i trajno oštećuju caklinu ili vanjski sloj zuba. Kiseline tada počinju djelovati na mekši sloj dentina ispod gleđi.

Ovaj kvar zuba može dovesti do karijesa ili rupa na zubima. Također može uzrokovati zubobolju, uključujući bol kada jedete i pijete vruće, hladne ili slatke stvari.

Ostali simptomi karijesa mogu uključivati:

 • Zadah
 • Crne ili smeđe mrlje na zubima
 • Neprijatan ukus u ustima

Stomatološka njega počinje procjenom obima karijesa i preporukom pravca djelovanja. To može uključivati ​​ispune, krunice ili korijenski kanal . Odabrana opcija može biti ekstrakcija nakon čega slijedi implantacija ili proteza.

Možete pomoći u sprečavanju karijesa redovnim (dva puta dnevno) pranjem zuba i koncem. Takođe, redovno odlazite na preglede kod svog stomatologa kako bi vam ostrugao karijes sa zuba.

2. Bolest desni

 

Gingivitis je rani stadijum i blagi oblik bolesti desni ili parodontalne bolesti. To je bakterijska infekcija koja je uzrokovana nakupljanjem plaka. Uobičajeni simptomi su desni koje su crvene, natečene i lako krvare. Također možete osjetiti loš zadah i osjetljive zube koji bole prilikom žvakanja.

Važno je napomenuti da gingivitis može biti bezbolan i kao takav, možda ga nećete primijetiti. Ovo čini redovne stomatološke preglede dobrom idejom.

Gingivitis se može liječiti temeljnim čišćenjem od strane vašeg stomatologa. Kako biste spriječili da se vrati, morat ćete vježbati dva puta dnevno četkanje i čišćenje koncem.

Parodontitis

Ako se ne liječi, gingivitis može postati teži oblik bolesti desni koja se naziva parodontitis. To je kada se džepovi u desni postaju inficirani. To može dovesti do oštećenja kosti i tkiva koje drže zube, jer se i oni inficiraju. 

 To također može dovesti do 

 • Skupljanje i povlačenje desni
 • Labavi trajni zubi
 • Promjena zagriza
 • Neprijatan ukus u ustima
 • Uporni loš zadah

Stomatološka njega za parodontitis uključuje lokalne antibiotike za liječenje infekcije ili upućivanje parodontologu – specijalistu za bolesti desni.

3. Loš zadah

Loš zadah ili halitoza jedan je od najčešćih problema sa zubima. Takođe je među najneugodnijima. Loš zadah može biti uzrokovan nekoliko različitih faktora, uključujući:

 • Loša oralna higijena
 • Suha usta
 • Lijekovi
 • Infekcija
 • Refluks kiseline
 • Rak

Budući da su uzroci lošeg zadaha toliko različiti, vaš stomatolog će obaviti potpunu procjenu i propisati način djelovanja koji najbolje odgovara vašem slučaju. 

4. Osetljivi zubi

Vaši zubi postaju osjetljivi na toplu i hladnu hranu i piće kada se caklina istroši i dentin bude izložen. 

Preosjetljivost zuba, također poznata kao preosjetljivost dentina, može biti uzrokovana karijesom. Ostali mogući uzroci uključuju:

 • Bolest desni
 • Infekcija korijena
 • Pukao ili slomljen zub
 • Dotrajala krunica ili plombe
 • Erozija gleđi
 • Povlačenje desni

Postoje vrste pasta za zube i vode za ispiranje usta koje su posebno namijenjene za korištenje s osjetljivim zubima. Vaš stomatolog također može preporučiti tretman fluorom, krunicu, presađivanje desni ili korijenski kanal. Odabran tretman zavisi od težine vašeg slučaja.

5. Pukli ili slomljeni zubi

Napuknuti ili slomljeni zubi najčešće su uzrokovani:

 • Povreda
 • Žvakanje tvrde hrane
 • Škripanje zubima dok spavate

Pukao ili slomljen zub može vam uzrokovati veliku bol, ovisno o veličini oštećenja. Bez obzira na to koliko mislite da je pukotina ili strugotina, trebali biste ih pregledati i liječiti stomatologu što je prije moguće. Opcije za rješavanje ovog problema sa zubima uključuju ljuskicu, krunicu ili korištenje plombe u boji zuba.

6. Povlačenje desni

Povlačenje desni može biti uzrokovano i može dovesti do drugih uobičajenih problema sa zubima. Povlačenje desni može biti uzrokovano nizom faktora, uključujući:

 • Loša oralna higijena
 • Preteško perete zube
 • Visok krvni pritisak
 • Hormonske fluktuacije kod žena
 • Pušenje

Vaše povlačenje desni takođe može biti genetsko, odnosno stanje se javlja u vašoj porodici. Stomatološka njega zubnog mesa koje se povlači uključuje temeljno čišćenje zuba od strane stomatologa.

7. Infekcija korijena

Baza ili korijen vašeg zuba može biti inficiran i natečen bakterijama. To se najčešće događa zbog karijesa, pukotina ili prijeloma zuba. Infekcija korijena može dovesti do oštećenja tkiva i živaca zuba, a na kraju i do razvoja apscesa.

Infekcija korijena se liječi korijenskim kanalom. I, iako se mnogi od nas zgrče od straha pri pomisli da će nam biti urađeni kanal korijena , postupak je zapravo vrlo siguran uz minimalan bol budući da stomatolozi koriste anestetik prilikom izvođenja kanala korijena. 

8. Erozija gleđi

Erozija cakline je stanje koje se razvija veoma sporo i ostavlja zube obezbojenim i zaobljenim. Njegov primarni uzrok je konzumiranje puno slatke i kisele hrane kao što su gazirana pića i slatkiši tokom dužeg vremenskog perioda. Rijedak uzrok je pranje zuba prečesto, prejako i predugo.

Međutim, možete znatno smanjiti bilo kakvu dalju eroziju cakline smanjenjem unosa slatke i kisele hrane. Korištenje četkica za zube s mekšim vlaknima također pomaže

9. Suha usta

Suha usta i grlo možete ublažiti uzimanjem gutljaja vode tokom dana. Također biste trebali izbjegavati supstance za koje se zna da isušuju. To uključuje alkohol, duvan, kofein i slatkiše.

10. Škripanje zubima

Bruksizam je stomatološki izraz za škrguće zubima. Škripanje se najčešće javlja dok spavate, ali se može dogoditi i dok ste budni. Može oštetiti vaše zube, uzrokovati bol u vilici, a može čak dovesti i do glavobolje i bolova u ušima.

Ono što vaš stomatolog može učiniti je da vam da štitnik za zube po mjeri za korištenje noću. To će vam pomoći da smanjite škrgutanje i pružite određenu zaštitu vašim zubima. Također će pomoći u ispravljanju problema sa ugrizom.

 

Liječite svoje zubne probleme u stomatološkoj ordinaciji Primadent

Problemi sa zubima mogu uticati na vaše samopouzdanje, opšte zdravlje i kvalitet života. Obratite nam se kad god primijetite znakove bilo kojeg od ovih uobičajenih stomatoloških problema i liječenje može početi što je prije moguće. Kontaktirajte nas i za redovan pregled kako biste spriječili uobičajene stomatološke probleme. Naši stomatolozi mogu vam pomoći u svim aspektima zdravlja vaših zuba.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.